Jak chcieć dania w restauracji na diecie?
9 marca, 2021Jak przekazywać dania w restauracji na diecie? Kiedy jesteśmy na diecie, często sprzedaje się nam, że jedzenie na osiedlu jest ciężkie. Rodzinny posiłek w restauracji wiąże się z potrzebą rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Bynajmniej nie musi właściwie być. Wystarczy, że będziemy zawierać na wycieczce kilka zasad, które wykonają, że z jakiegoś spotkania z partnerem czy rodziną wyjdziemy z naturalnym żołądkiem i ciepłym sumieniem. Jak więc jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak przekazywać dania w restauracji na diecie?
Umieść na jedzenia z warzywami
Niezależnie od tego albo się odchudzamy, lub mamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej wielkiej, zbilansowanej diety także nie powinniśmy ich uważać. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one być aż 50% talerza.
Dlatego wybierając się na obiad z linią lub ze kumplami do restauracji, zamawiajmy przede każdym dania drogie w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej używają one część surówek oraz miksu warzyw przygotowywanych na parze czy w wodzie (przeważnie istnieje wtedy marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli przyjmujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, lub nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to oznacza dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że karmiąc je, przytyjemy, ponieważ o ile nie będą one niszczone z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą być wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, jakie nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań tłustych i smażonych
Obróbka termiczna dań to dodatkowa kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, gdy ciągniemy się na posiłek czy kolację do restauracji. Jaki rodzaj przygotowania dań stanowi najbardziej dobry osobom pamiętającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, jeżeli będą wtedy potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie albo na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z wyników pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i wpisać na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w klubie gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i ciała poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede każdym powinniśmy unikać przechodzenia do barów z fast foodami. Co gdy nie znamy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, jakie oferują w domowym menu ich odpowiedniejsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na długim, pełnoziarnistym cieście z nieliczną liczbą sera, warzywami i chudym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z chudym mięsem oraz rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania przyrządzone z małego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, też z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na czas diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze bliskimi warto zrezygnować z potraw złożonych z kiełbas, wieprzowiny, problemów i szerokich ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Bierz na znaczne napoje
Pułapką na diecie mogą stanowić słodzone i gazowane napoje. Najciekawszym podejściem jest woda, jeżeli jednak nie jesteśmy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, jakie nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z obraną dietą jest doskonale lepsze, kiedy zamawiamy w znaczącej nam restauracji, w menu której znajdują się dania odpowiadające swym wymaganiom. Nie wagą zatem stanowić lokale gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w klasie fit. W wielu miejscach, jakie oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie doskonale prostszy ze względu na pełną część lokali. Jeśli uczestniczycie w Trójmieście, godną przyczyny jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy lepsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi i lekkie podsmażenie, a jeżeli zależy nam na lekkich i niskotłuszczowych daniach, lepiej zbudować na drugie sposoby obróbki, które pozwalają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na pełnym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest pilnowanie ilości jedzenia, jaką jemy. Rzeczywiście jest taka, że od zdrowego jedzenia też możemy przybrać na mierze. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest istotne ze względu na ostatnie, że nie zawiera ona cenie zdrowych a po jej zjedzeniu szybko wytwarzamy się głodni, oraz w konsekwencji jemy bardzo niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo zapewne jesteśmy obecnie najedzeni zaś toż polskie oczy i rozbudzone kubki smakowe chcą więcej, oraz nie nasz żołądek.
Dbaj o zbilansowaną, zdrową dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy zawierać na wycieczce opisane zasady. Jeśli ich przechowujemy, nie musimy martwić o dodatkowe kalorie. Miejmy także, że najważniejszy jest umiar także nie zawsze warto na siłę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?